Janji

Assalamualaikum!

Ok pertama skali actually xtau la nk tulis apa dlm blog tapi disebabkan dah angkat sumpah dgn diri sndiri update at least once in 2 weeks so janji kenalah ditepati. Kalau tak nanti jadilah janji dicapati kahkah k whatevs. Actually banyak je benda popped up dalam otak tp usually it happen masa tengah lecture so bila dah habis kelas idea hilang. Ever experienced that? Time tgh khusyuk dengar lecture la idea mencurah2 bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Haritu pernah try jot down idea yg trlintas tp bila baca balik terus campak dalam beg ( jepun ni susah jumpa dustbin) sebab idea2 tu either lame, illogical or merepek sangat. Seram.

Alhamdulillah skrg dah masuk 3 hari berpuasa dlm bulan Ramadhan. Ahlan Ya Syahru Ramadhan 🙂

ramdanThis year is my first time puasa d tempat orang yakni Jepun aka Nihon aka manatongsampahnidahlamapegangsampahnihuhu. No bazaar ramadhan 😦 Hari2 puasa 16++ hours. Subuh skarang 2:37 so I’m currently writing this post supaya x trlepas sahur sambil pakai mask dgn harapan esok cantik mcm Satomi Ishihara pastu Meiji contact suruh ganti dia buat iklan Chocolate Galbo ahakss k over.

Back to the topic, I personally think Ramadhan is a very peaceful month because time ni la we can see people actually try. 

Try khatam Quran

Try kurangkan gossip session

Try pakai tudung/baju longgar/socks

Try being closer to Allah (tahajjud etc)

Try masak

Well maybe bulan2 lain pun boleh try benda ni but the air is different. The thing about trying is it’s rarely seen; but you have this battle inside you only you know. Orang tak nampak. They assume. And only see the result, not the process. Tetiba jumpa dah pakai handsocks. Dah tak dgr lagu merepek sgt. The inner struggles behind that?

Our struggles, effort, tears, blood, more tears,

Allah saw them. And that’s enough. And it’s all jotted down. No worries.

A reminder for my struggling self yg selalu rushing, chasing things I don’t even want in the first place. My daily life in uni is CRAZY. Studying in Japan is no joke; rush hour,assignments, exams, reports,engine projects,language barrier. Penat. Untuk someone yg perlukan tidur seperti bayi baru lahir mcm aku ni mmg kat sini body clock lari gila. Afternoon naps? Teda. Stay up late to contemplate my bad choices in life? Teda. Lipat baju? Eh mestilah lipat apeni. Initially I almost got into this constant repetitive cycle; day by day, wake up only to do the same things over n over again. Stupid cycle gitteww. Boleh ja adapt dgn cycle diorg ni, tp kena punctual la. Y’know, Japaneze. 

So bulan Ramadhan ni hopefully kita semua could at least try changing something. Yang stuck dlm stupid cycle tu keluar cepat2 please! Cari support, talk to someone! Jangan jadi mcm lembu, kereta lalu tepi jalan pun dia buat dunno. Yela, khusyuk makan rumput, tu ja yg dia reti kan.

May this Ramadhan be a chance for me n you to cleanse our hearts, and heal whatever that is broken. 🙂

“Whoever beautifies himself on the inside, Allah will beautify him on the outside.” -Ali bin Abi Talib

 

 

 

homesick T_T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s